2025中考英语阅读题压轴题常见主题:generosity
点击免费领取中考核心考点资料!
You must have heard of me. I’m Li Bai. I’m famous for my poems, but looking back on my fall and exciting life, I’d say friendship has been just as important as poetry.
One of my friends is He Zhizhang who is forty-two years older than me. Once we were having such an interesting conversation that we decided to continue it over dinner. After finishing the meal, we realized that neither of us had brought any money. He immediately took off the golden tortoise (龟) decorated on his waist and used it to pay for our dinner. I knew the golden tortoise was given to him by the Emperor. His generosity touched me. This showed how much he valued our friendship.
A letter started another of my friendships. The letter was from Wang Lun. He wrote to invite me to enjoy the ten-li peach blossom (桃花) scenery and the ten thousand restaurants in his area. I was expecting to see the special scenery and taste all kinds of food and wine so that I accepted this invitation at once.
But when I arrived, to my surprise, I found that this clever man had used word-play to trick me into visiting him! The ten-li peach blossom referred to a lake named Peach Blossom Lake, which was about ten li away. The ten thousand restaurants were just a restaurant named Wan Jia, meaning “owned by Mr. Wan”! I was impressed by his cleverness, and we enjoyed a good laugh together.
Although my friends and I don’t have many opportunities to get together, we keep one another in mind.
8. What is as important as poetry in Li Bai’s heart?
A. Handwriting.
B. Art
C. Friendship.
9. What does the underlined word “generosity” probably mean in Paragraph 2?
A. 慷慨
B. 自私
C. 无奈
10. How did Wang Lun invite Li Bai?
A. By sending him peach blossoms.
B. By playing a word trick in a letter.
C. By reading a poem about restaurants.
11. What might be the best title of the text?
A. Li Bai and His Friends
B. Poets and Their Poetry
C. He Zhizhang and Wang Lun
答案解析:
8. C
文章开头提到“but looking back on my fall and exciting life, I’d say friendship has been just as important as poetry.”,明确指出在李白心中,友谊和诗歌一样重要,所以答案选 C。
9.A
第二段中提到贺知章解下皇帝赐予的金龟来付饭钱,这种行为体现了他的大方、不吝啬,“generosity”意思是“慷慨”,A 选项符合;B 选项“自私”与他的行为不符;C 选项“无奈”也不符合语境,所以选 A。
10. B
文章中说“A letter started another of my friendships. The letter was from Wang Lun. He wrote to invite me...”,并且后面具体说明了信中的内容是关于十里桃花和万家酒店的文字游戏,所以汪伦是在信中玩文字游戏邀请李白的,答案选 B。
11. A
这篇文章主要讲述了李白和他的朋友贺知章、汪伦之间的故事,突出的是李白和他朋友们的情谊,A 选项“李白和他的朋友们”最能概括文章主旨;B 选项“诗人们和他们的诗歌”,文章重点不在诗歌;C 选项“贺知章和汪伦”没有涵盖文章主要人物李白,所以选 A。
编辑推荐:

